Amit mindenképp vigyél magaddal az Ultrabalatonra!

2014. május 30. cadix

Holnap reggel kezdődik az év egyik legizgalmasabb futóeseménye, az Ultrabalaton. Több ezer ember fogja egyéniben vagy váltóban körbefutni a Balatont, 212 km-en keresztül, egy nap alatt. Én az Angyalcipők csapatának tagjaként 8 fős váltóban teszem mindezt, ahogyan erről már írtam korábban, de kollégáim is indulnak, ahogyan erről már olvashattunk az Indexen.

A látszólag őrültségnek tűnő dolog valójában egy szuper futóélmény és határozottan nem verseny, még az időmérés ellenére sem. 212 km alatt remek kalandok várnak minden indulóra és a legalább ekkora létszámú kísérőkre is. Viszont az élményfaktor jelentősen csökkenhet, ha nem megfelelő felkészültséggel vágunk neki a versenyek és most nem a fizikai felkészültségre gondolok. A nevezettek már egy ideje készülnek a versenyre, de mindez mit sem ér, ha nem visszük magunkkal a legfontosabb dolgokat! Utóbbi látszólag egyszerűnek tűnik, valójában a legkevésbé sem az, a bő 24 órás programra közel akkora csomaggal indulunk, mit egy szolidabb nyaralásra és legalább annyit tervezgettük is, hogy minden jól süljön el.

Tavaly vettem részt először a versenyen és a saját bőröm tapasztaltam meg, milyen az, ha magunkkal vitt felszerelésen spórolunk és egy kiadós zápor után még 14-15 órát teljesen átázott cipőben teszünk meg, vagy botorkálunk az éjszakai szakaszokon a sötétben, vagy hajnal háromkor tör ránk az éhség és tudatosul bennünk, hogy bizony ilyenkor még Siófokon sem találsz olyan helyet, ahol ételhez juthatsz...

ultrabalaton_1.jpg

Mit látunk a képen és miért van rá szükség?

 • 3 póló - két etapot futok és mindkétszer elázhatok
 • 2 pár futócipő - szintén elázás esetére
 • 2 rövidnadrág - szintén elázás esetére
 • 3 pár zokni- szintén elázás esetére
 • futószett rossz idő esetére - a következő 24-48 órában a meteorológia szerint lehet szikrázó napsütés, zivatar, szél és éjjel akár 8 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet
 • pulóver és melegítőnadrág - amikor nem futunk, ez kényelmesebb viselet lesz
 • energiaszeletek és zselék - 31 km-nyi futás és 40-50 km-nyi bringás kíséret mellett kelleni fog a szervezetemnek
 • naptej - ha süt a nap nagyon le lehet égni
 • sportkrém - futás utáni regenerációhoz
 • Magnézium, cink és vitaminok - szükség lesz rá
 • fejlámpa és zseblámpa tartalék elemmel - az éjszakai szakaszok több helyen teljesen sötét, kivilágítatlan részeken haladnak el
 • törölköző és pokróc - igen, tavaly eláztam, éjszaka pedig fáztam...
 • esőkabát - idén nem érdekel ha elázok :)
 • Csapat itiner és hivatalos itiner - előbbi a saját tervünk, szakasz beosztással, a csapat tagok elérhetőségeivel, utóbbi a szakaszokat, frissítőpontokat futó és kísérő útvonalakt tartalmazó
 • fülhallgató és karra rögzíthető telefontartó - futás közben zenét hallgatok és applikációval információkat kapok a teljesítményemről, így jobban be tudom osztani az energiámat
 • sporttáska és hátizsák - előbbibe belefér minden, utóbbi a bringás kíséret során jól jön, hogy a futótársamnak frissítőt, esőkabátot, stb. tudjak magammal vinni

Amit nem látsz a képen

Szükség van egy karton szénsavmentes ásványvíz, szendvicsek, mert nappal még belefér egy-egy éttermi vagy büfés étkezés, de éjszaka erre már nem lesz lehetőségünk. Csapatunkból senkit sem hagyunk magára, így az éppen futó tag mellett egy másik csapattag bringával kíséri őt, vizet, szőlőcukrot, esőkabátot visz magával. Így a kocsiba bekerül még egy bringa is. Viszünk magunkkal egy laptopot, telefont, ezek töltőit, fényképezőgépet, kamerát, hogy ami velünk és körülöttünk történik, azt megörökíthessük és a lehető leggyorsabban közzé is tehessük. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy bármelyikőnkkel történhet kisebb-nagyobb baleset is, így a kísérőkocsiban az elsősegély doboznak tényleg rendben kell lenni - de nem szeretnénk, hogy szükségünk legyen rá. 

Az Ultrabalatonról

Az esemény során a Balatont kerüljük meg, Balatonaligáról indulva, az óramutató járásával ellentétes irányban, tehát végig az északi parton, majd a délin, mindezt megállás nélkül, nonstop formában. A 181 egyéni induló rajtol a legkorábban, reggel 8 órakor, majd a 472 csapat első tagja. Legfeljebb 32 óra alatt kell teljesíteni a 212 km-es távot, amely 31 szakaszból áll, változó távval. A csapatoknak csak a kijelölt váltópontokon szabad váltani, a csapattagok tetszőleges számú szakaszt futhatnak. Ezeket jó előre érdemes eldönteni, ezért írtunk mi is egy remek itinert, hogy tudjuk ki, mikor és hol fut. A verseny befutója a rajttal megegyezik. Csak futunk egy kört...

Minden résztvevőnek pozitív élményekkel teli, balesetmentes futást kívánok, a Balaton környékiek pedig bíztassák a futókat!

 

megosztás

Feljutottam, felfutottam a csúcsra!

2014. május 28. cadix

Az elmúlt hétvége sportosan zajlott, futkároztam egy keveset... A "21. Juss a csúcsra" feladatomat azt hiszem kimaxoltam, ahogy azt korábban írtam, túl snassznak tartottam autóval, vagy egyéb motorikus módon feljutni az ország legmagasabb pontjára, így úgy döntöttem indulok a 17. Kékes Csúcsfutáson!

csucsfutas.jpg

A kihívás nem a táv, hanem a szintemelkedés volt, 671 méter 11,6 km-en át. Ezzel főként az volt a probléma, hogy eddigi pályafutásom során egy kivételtől eltekintve sosem futottam még emelkedőn... Így pedig igen erős feladatnak tűnt feljutni.

A versenyt megelőző hetekben három alkalommal is edzettem, a Hármashatárhegyre futottam fel, felkészülésnek pont jó volt, a Kolosy térről 5,7 km táv és 320 méter körüli szintemelkedéssel bír, ami a Kékes Csúcsfutáshoz hasonló, arányaiban mindenképp. Fogjuk rá, hogy felkészülten érkeztem a versenyre... Bár az előző esti baráti fröccsözést még kissé éreztem... Illetve a 30 fokos meleg és a 12:45-ös rajt mindennek mondható, csak futóknak kedvezőnek nem.

A terv az volt, hogy a táv 8. km-ig nem lazítunk, igyekszem egy órán belül elérni, így a szintidőből biztosan nem fogok kicsúszni még akkor sem, ha az utolsó 3,6 km-t sétálva teszem meg. Az Angyalcipők színeiben indultunk többen is a versenyen, Tücsökkel a rajt után megbeszéltük, hogy megyünk együtt, amíg tudunk, végül ez a célig tartott és működött a terv is, Mátraházáig elértünk egy órán belül, onnantól pedig kényelmesebb, sétálósabb tempóval támadtuk a csúcsot.

Az első 8 km-t egyenletes tempóval tettük meg, mindhárom frissítő állomásnál megálltunk és mivel a mezőny végéről indultunk, így megvolt az élmény, hogy szinte végig előzgettünk. Aztán Mátraházától mi is és a mezőny nagy része is lassabb tempóra váltott, végül 1:25:00 alatt felértünk a csúcsra!

Feladat teljesítve!

 

megosztás

16. Nyúl: Ismerkedj meg a "SZISZIKJU" programmal

2014. május 22. cadix

Nem túlzás azt állítani, hogy az átlag olvasó számára ez a legértelmezhetetlenebb feladat. Címében és leírásában is látszólag nem összefüggő dolgok vannak, itt az ideje, hogy részletezzem kicsit a dolgot, sőt, egyúttal teljesítsem is - bár előre jelzem ez az a feladat, melynek teljesítése a legkevésbé sem látványos.

16. Nyúl
Ismerkedj meg mélyrehatóan a Sziszikjú programmal!

computer_1965636c.jpg

Haladjunk szépen sorban: Nyúl, Nyuszi, Dóra, Dóri. Ő egy és ugyanazon személy, életem nője, a párom. Ez a feladat hozzá, illetve munkájához köthető és ismét egy kis anekdotázással kell kezdenem.

tovább
megosztás

Szabadságharc

2014. május 21. cadix

Ismét anekdotázós poszt fog következni, ami az aktuális feladatom előzményeit és egyben a végrehajtást is tartalmazza. A történet kezdete, hogy nagyjából bő két éve ugyanabban a házban lakunk Levente barátomékkal, így volt nem egy olyan baráti összejövetel, ami házi lakógyűléssé alakult és nagy egyetértésben soroltuk a számunkra problémás ügyeket. Előfordult olyan is, hogy annyira belelovaltam magam a dologba, hogy a többiek visítva nevettek rajtam... Na ezért kaptam ezt a remek feladatot!

10. Szabadságharc
Menj el a következő lakógyűlésre!

Ez a feladat félig komoly és félig viccelődős feladat lett volna, egyrészt, hogy a valós problémáinkat ténylegesen képviseljem, illetve ha már jókat standupoltam baráti körben, akkor itt az alkalom élesben is megcsinálni. 

tovább
megosztás

Glamour napok: megvolt!

2014. április 23. cadix

A vivicittás dupla futásom után nem ért véget a napom, jó ötletnek tűnt, hogy még egy feladatot is teljesítsek aznap. Így keveredtünk el a Glamour napok zárónapjára... A korábbi bevezető posztomban már leírtam, hogy miért kaptam a feladatot és miért frusztrál. Mindenképpen jó döntés volt hulla fáradtan, futás után menni, mert ebben az állapomban gyakorlatilag nem érdekelt a külvilág...

 

megosztás

Vivicittá 21+10 jeligére

2014. április 19. cadix

Múlt hétvégén rendezték meg a 29. Vivicittá Városvédő Futást, ami az idei évre tervezett versenyeim közül az első volt. A cél az, hogy felkészüljek a május végi Kékestető hódításomra és az októberi maratonomra. A 21 km-es félmaratoni távra még januárban neveztem, majd márciusban úgy alakult, hogy a 10 km-es távon is indulok, köszönhetően a Fenntarthatósági Média Klubnak, akikkel Hozleiter Fanniért futottunk.

befuto.jpg

tovább
megosztás

Neked egy like, nekem óriási motiváció!

2014. április 12. cadix

Köszönöm mindenkinek a bíztatást, nagyon jól jött és nagyon jól esett! Közel 100 alkalommal hallottam a félmaraton közben a taps effektet a fülembe! A 10 km-es futáson már nem is tudtam elindítani az appot, ugyanis lemerült a telefon... Élménybeszámoló hamarosan!

KÖSZÖNÖM!

Jó eséllyel, amikor te ezt a posztot olvasod, én éppen a 29. Vivicittá Városvédő Futás 21 km-es vagy már a 10 km-es számát futom. Ha visszaolvasol a blogon, akkor látni fogod, hogy a barátaim által írt születésnapi bakancslistám teljesítéséről szól, ahol az egyik feladatom a maratoni táv lefutása, a mostani versennyel is erre készülök.

Futásaim során a Nike+ alkalmazását használom a megtett táv, idő és tempóm mérésére. Ennek az alkalmazásnak van egy remek funkciója, amikor futni indulok, automatikusan posztol a privát Facebook oldalamra. Ha valaki ennél a posztnál nyom egy like-ot, akkor valós időben egy tapsvihar hangeffektet játszik be az alkalmazás a fülembe, futás közben. Valódi virtuális buzdítás, remek motiváció, persze csak akkor, ha kapom azokat a like-okat...

Ezért arra kérlek, hogy akár ismerjük egymást, akár nem, de ezt a blogposztot éppen vasárnap (2014.04.13.) 9:30 és kb. 13:30 között olvasod, akkor látogass el a privát Facebook oldalamra és jó eséllyel a legfelső poszt a lenti képhez hasonló lesz, bátran nyomj rá egy like-ot és pedig hallok egy kis tapsot, ami remélhetőleg átsegít a holtpontokon! 9:30 és 11:30 között a 21-km-es félmaratoni távon fogok futni, majd 12:30-tól valószínűleg már elég fáradtan, elkezdem a 10 km-es futás távját, így két hasonló poszt is lesz egymás alatt (ha a technika ördöge nem tréfál meg).

nike_cheers.png

Ha szerencsém van és kellően sok emberhez eljut a poszt a megfelelő időben, akkor úgy fogom érezni magam, mintha mindenki nekem szurkolna! Előre is köszi!

megosztás

Spilerz

2014. április 01. cadix

Két feladat is kötődik a Spilerzhez, viszont eddig még nem írtam arról, hogy mi is a Spilerz.

spilerz4.jpg

A Spilerz egy kétszemélyes elektronikus zenei DJ formáció, mely 2013 tavaszán alakult. A két tag pedig Juhancsik István barátom és jómagam. Mindkettőnk rendelkezik múlttal az e-zene, illetve szórakoztatóipar területén, így tavaly márciusban úgy döntöttünk próbáljuk meg együtt, játszunk 4/4-es zenét, de másképp, mint mások. Bizonyítsuk be, hogy a sztereotípiák, amelyek a dj-kel és az elektronikus zenével kapcsolatosak, azok hamisak. Igyekszünk egy szerethető, vicces páros lenni és sokak számára befogadható (de mégsem mainstream) zenét játszani. A szerencse és sok támogató barát, ismerős mellénk állt és egy szuper erős évet tudhatunk magunk mögött.

tovább
megosztás

5. Vásárlási láz

2014. március 27. cadix

Kevés dolog van, amit jobban utálok, mint a plázákban való időtlen bolyongást, céltalanul járni az üzleteket, stb... Nem a plázákkal van bajom, szívesen vásárolok is, viszont mindig törekszem a hatékonyságra, tudom hova megyek, tudom mit akarok és ha megtalálom, akkor meg is veszem. Szerencsére a barátnőm is hasonlóan gondolkodik, nem az a bevásárlóközpontban céltalanul barangoló típus.

Viszont egyszer egy ilyen célzott és hatékonyságra épülő beszerző körutam alkalmával óriási csapdába estem: Glamour nap volt az Arena Plazaban. Ezt picit részletezném, hogy mit jelent és miből áll, mert akkor és ott ezt én sem tudtam, csak az egész eredményét láttam:

 • tömött üzletek
 • csordaként vándorló emberek
 • divatőrült lányok
 • kuponok és kuponok beváltására felhívó táblák

Szóval adott két népszerű női magazin a Joy és Glamour (ha tévedek javítsatok ki bátran), ezek akciót hirdetnek bizonyos napokra, bizonyos bevásárló központba. A magazinban vannak kuponok és ezekkel kedvezményeket lehet kapni egy rakás boltban. Lehet, hogy nem pont így van, de igazándiból nem ez a fontos, hanem az az irgalmatlan tömeg, aki ilyenkor csordaszerűen áramlik a bevásárlóközpontban.

tovább
megosztás

Pózolj Michelisz Norbival!

2014. február 22. cadix

A héten ismét teljesítettem egy feladatot, mindezt úgy, hogy hétfőn még én sem gondoltam volna!

23. Légy képben!
Tölts fel egy közös képet Michelisz Norbival!

Feladataim között szerepelt egy közös kép Michelisz Norbival, aki napjainkban a magyar autósport messze legtehetségesebb és legsikeresebb alakja. A feladatot azért kaptam, mert gyerek korom óta élek-halok az autósportért és Michelisz Norbinak is nagy rajongója vagyok.

tovább
megosztás